精品解析:2020年山东省高考英语试卷(新高考全国Ⅰ卷)(解析版) (2).doc

上传人:秦** 文档编号:5106188 上传时间:2021-12-04 格式:DOC 页数:20 大小:132KB
返回 下载 相关 举报
精品解析:2020年山东省高考英语试卷(新高考全国Ⅰ卷)(解析版) (2).doc_第1页
第1页 / 共20页
精品解析:2020年山东省高考英语试卷(新高考全国Ⅰ卷)(解析版) (2).doc_第2页
第2页 / 共20页
点击查看更多>>
资源描述

《精品解析:2020年山东省高考英语试卷(新高考全国Ⅰ卷)(解析版) (2).doc》由会员分享,可在线阅读,更多相关《精品解析:2020年山东省高考英语试卷(新高考全国Ⅰ卷)(解析版) (2).doc(20页珍藏版)》请在得力文库 - 分享文档赚钱的网站上搜索。

1、2020年普通高等学校招生全国统一考试英语注意事项:1.答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。3.考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。APOETRY CHALLENGEWrite a poem about how courage,

2、determination, and strength have helped you face challenges in your life.Prizes3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Sp

3、ace Museum and the office of National Geographic World.6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of

4、 Earharts final flight.RulesFollow all rules carefully to prevent disqualification.Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.On the same sheet of paper, wr

5、ite or type your name, address, telephone number, and birth date.Mail your entry to us by October 31 this year.1. How many people can each grand prize winner take on the free trip?A. Two.B. Three.C. Four.D. Six.2. What will each of the honorable mention winners get?A. A plane ticket.B. A book by Cor

6、inne Szabo.C. A special T-shirt.D. A photo of Amelia Earhart.3. Which of the following will result in disqualification?A. Typing your poem out.B. Writing a poem of 120 words.C. Using both sides of the paper.D. Mailing your entry on October 30.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖

7、项、参赛规则等做了介绍。【1题详解】细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner's choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Prizes部分中第三段“50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winne

8、rs, who will each receive a T-shirt in memory of Earhart's final flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。故选C。【3题详解】细节理解题。根据最后一部分中的“Follow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100字。否则,将会被取消资格。故结合选项,B选项(写一首120字的诗)是会被取消资格的。故选B。BJenifer

9、Mauer has needed more willpower than the typical college student to pursue her goal of earning a nursing degree. That willpower bore fruit when Jennifer graduated from University of Wisconsin-Eau Claire and became the first in her large family to earn a bachelor's degree.Mauer, of Edgar, Wiscons

10、in, grew up on a farm in a family of 10 children. Her dad worked at a job away from the farm, and her mother ran the farm with the kids. After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition(学费), because there was no extra money set aside for a college education.

11、 After graduation, she worked to help her sisters and brothers pay for their schooling.Jennifer now is married and has three children of her own. She decided to go back to college to advance her career and to be able to better support her family while doing something she loves: nursing. She chose th

12、e UW-Eau Claire program at Ministry Saint Joseph's Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kids. Jenifer received great support from her family as she worked to earn her degree:

13、 Her husband worked two jobs to cover the bills, and her 68-year-old mother helped take care of the children at times.Through it all, she remained in good academic standing and graduated with honors. Jennifer sacrificed(牺牲)to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing importan

14、t events to study. ''Some nights my heart was breaking to have to pick between my kids and studying for exams or papers,'' she says. However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspirat

15、ion to her family-and that's pretty powerful.4. What did Jennifer do after high school?A. She helped her dad with his work.B. She ran the family farm on her own.C. She supported herself through college.D. She taught her sisters and brothers at home.5. Why did Jennifer choose the program at Minis

16、try Saint Joseph's Hospital in Marshfield?A. To take care of her kids easily.B. To learn from the best nurses.C. To save money for her parents.D. To find a well-paid job there.6. What did Jennifer sacrifice to achieve her goal?A. Her health.B. Her time with family.C. Her reputation.D. Her chance

17、 of promotion.7. What can we learn from Jenifer's story?A. Time is money.B. Love breaks down barriers.C. Hard work pays off.D. Education is the key to success.【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Jennifer在家里不能提供大学教育的情况下,通过自己的努力,以及家人的帮助完成了四年学位。她的努力不仅让自己以优异的成绩毕业,还给家人,尤其是她的三个孩子树立了榜样,让他们得到了激励。【

18、4题详解】细节理解题。根据第二段的After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition, because there was no extra money set aside for a college education.(高中毕业后,Jennifer上了一所当地的技术学院来支付她的学费,因为家里没有额外的钱用来支付大学教育)可知,高中毕业后Jennifer通过自己挣钱来完成大学教学,因为家里没有额外的钱。C. She supported herself throu

19、gh college.(她自食其力读完了大学)符合以上说法,故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第三段的She chose the UW-Eau Claire program at Misnistry Saint Josephs Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kids.(她选择了位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的

20、UW-Eau Claire项目,因为她可以在离家近的地方攻读四年的学位。她可以开车去上课,晚上可以回家照顾孩子)可知,Jennifer选择位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire项目是因为离家近,这样便于照顾她的三个孩子。A. To take care of her kids easily.(为了方便照顾她的孩子)符合以上说法,故选A项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段的Jennifer sacrificed to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing important even

21、ts to study.(Jennifer为了实现自己的目标牺牲了很多,她放弃了很多个和孩子待在一起的晚上,错过了很多重要的活动)可知,为了实现自己的目标Jennifer放弃了和家人待在一起的时光。B. Her time with family.(她与家人的时光)符合以上说法,故选B项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的Through it all, she reminded in good academic standing and graduated with honors.(虽然经历了这些,但她一直保持着良好的学术地位,并以优异的成绩毕业)和However, her children

22、 have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and thats the pretty powerful.(然而,她的孩子们在见证母亲获得学位的过程中得到了重要的一课。Jennifer是第一代毕业生,这对她的家庭来说是一种激励-这是非常强大的。)可知,Jennifer在艰苦的环境中通过自己的努力不仅以优异的成绩毕业,还给孩子树立了榜样,同时也让家人

23、得到了激励。由此推测,我们可以从Jennifer的故事中学到:努力总会有回报。C. Hard work pays off.(努力会得到回报)符合以上说法,故选C项。CIn the mid-1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbe

24、kistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.His visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives ha

25、ve been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string

26、 of foreign aid workers.This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Fergh

27、ana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references, making his tale a well-rounded pictur

28、e of Uzbekistan, seen from Western eyes. His judgment and references are decidedly American, as well as his delicate stomach. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of reportage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of the purest of

29、 Central Asian traditions.8. What made Mr Bissell return to Uzbekistan?A. His friends' invitation.B. His interest in the country.C. His love for teaching.D. His desire to regain health.9. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?A. Developing a serious mental disease.B. Takin

30、g a guided tour in Central Asia.C. Working as a volunteer in Uzbekistan.D. Writing an article about the Aral Sea.10. Which of the following best describes Mr Bissell's road trip in Uzbekistan?A. Romantic.B. Eventful.C. Pleasant.D. Dangerous.11. What is the purpose of this text?A. To introduce a

31、book.B. To explain a cultural phenomenon.C. To remember a writer.D. To recommend a travel destination.【答案】8. B 9. D 10. B 11. A【解析】本文是记叙文。文章讲述了Bissell写的追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵这本书。这本书是Bissell在乌兹别克斯坦做志愿者后写的,是对乌兹别克斯坦人生活的一个快速观察。【8题详解】细节理解题。根据第一段的”A few years later, still attracted to the country. he returned to

32、 Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Ara Sea”可知,几年后,Bissell仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章。因此推断出对这个国家的兴趣让Bissell先生再次返回乌兹别克斯坦。故选B。【9题详解】词句猜测题。划线句是第二段首句,that用来指代上文提的事情,因此推断that指代写了一篇关于咸海消失的文章这件事,根据第一段最后一句”A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzb

33、ekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea(几年后,仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章)”可知,that指代写了一篇关于死海消失的文章这件事,故选D。【10题详解】推理判断题。根据第三段”This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admir

34、es the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck m

35、iles from the sea.”可知,在乌兹别克斯坦的旅途中,Mr Bissell既体会到了友善和温暖,也看到了社会的黑暗面。在撒马尔罕,Mr Bissell欣赏到了的建筑奇观。在前往布哈拉的路上,他因为被怀疑进行毒品交易,他尝到了警察的伎俩。在费尔干纳,他参加了一个山区葬礼,然后参加了一个奇怪的酒会。在卡拉卡尔帕克斯坦,他为沙尘暴、疾病和被困在数英里外的渔船而难过。由此可知,在旅途中,他经历了很多事情。结合选项,B选项(充满事件的,多事的)可以表达此意。故选B。【11题详解】推理判断题。文章第一段提到书的作者的乌兹别克斯坦之行,引出他写的书,接下来三段讲述了他的书追逐大海:迷失在中亚帝

36、国的幽灵的故事内容,是乌兹别克斯坦生活的一个快速观察。因此推断本文的写作目的是介绍一本书。故选A。DAccording to a recent study in the Journal of Consumer Research, both the size and consumption habits of our eating companions can influence our food intake. And contrary to existing research that says you should avoid eating with heavier people who

37、order large portions(份), it's the beanpoles with big appetites you really need to avoid.To test the effect of social influence on eating habits, the researchers conducted two experiments. In the first, 95 undergraduate women were individually invited into a lab to ostensibly(表面上)participate in a

38、 study about movie viewership. Before the film began, each woman was asked to help herself to a snack. An actor hired by the researchers grabbed her food first. In her natural state, the actor weighed 105 pounds. But in half the cases she wore a specially designed fat suit which increased her weight

39、 to 180 pounds.Both the fat and thin versions of the actor took a large amount of food. The participants followed suit, taking more food than they normally would have. However, they took significantly more when the actor was thin.For the second test, in one case the thin actor took two pieces of can

40、dy from the snack bowls. In the other case, she took 30 pieces. The results were similar to the first test: the participants followed suit but took significantly more candy when the thin actor took 30 pieces.The tests show that the social environment is extremely influential when we're making de

41、cisions. If this fellow participant is going to eat more, so will I. Call it the “Ill have what she's having” effect. However, we'll adjust the influence. If an overweight person is having a large portion, I'll hold back a bit because I see the results of his eating habits. But if a thin

42、 person eats a lot, I'll follow suit. If he can eat much and keep slim, why can't I?12. What is the recent study mainly about?A. Food safety.B. Movie viewership.C. Consumer demand.D. Eating behavior.13. What does the underlined word “beanpoles” in paragraph 1 refer to?A. Big eaters.B. Overwe

43、ight persons.C. Picky eaters.D. Tall thin persons.14. Why did the researchers hire the actor?A. To see how she would affect the participants.B. To test if the participants could recognize her.C. To find out what she would do in the two tests.D. To study why she could keep her weight down.15. On what

44、 basis do we “adjust the influence” according to the last paragraph?A. How hungry we are.B. How slim we want to be.C How we perceive others.D. How we feel about the food.【答案】12. D 13. D 14. A 15. C【解析】本文是说明文。最近的研究表明:我们的饮食伙伴的大小和消费习惯都会影响我们的食物摄入量。文章详述了这个实验的过程。12题详解】细节理解题。根据第一段中的“According to a recent s

45、tudy in the Journal of Consumer Research, both the size and consumption habits of our eating companions can influence our food intake”可知,根据消费者研究杂志最近的一项研究,我们的饮食伙伴的大小和消费习惯都会影响我们的食物摄入量。因此这项研究是关于饮食行为的。故选D。【13题详解】词义猜测题。根据前半句“And contrary to existing research that says you should avoid eating with heavier

46、 people who order large portions(份)”可知,现有的研究认为:你应该避免和体重较重、点大份饭菜的人一起吃饭。后半句认为,你真正应该避免的是the beanpoles with big appetites。由contrary to可推断出,画线词和heavier people(超重的人)相反,结合选项,D选项(瘦瘦高高的人)正好和heavier people正好相反。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第二段的“To test the effect of social influence on eating habits, the researchers con

47、ducted two experiments”可知, 为了测试社会影响对饮食习惯的影响,研究人员进行了两个实验。根据倒数第三段的内容可知,在两个实验中,胖的和瘦的演员都吃了大量的食物。参与者也照做,吃的食物比平常多。 然而,当演员是瘦的时候,参与者们服用的食物更多。由此推断,研究人员雇用演员是为了看看她如何影响参与者。故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中的“If an overweight person is having a large portion, Ill hold back a bit because I see the results of his eating hab

48、its. But if a thin person eats a lot, Ill follow suit. If he can eat much and keep slim, why cant I? ”可知,如果一个超重的人吃很大一份,我会忍住一点,因为我看到了他饮食习惯的结果。但如果一个瘦的人吃很多,我会跟着做。如果他吃得多保持苗条,为什么我不能呢? 因此推断我们是根据我们对他人的看法(即:如何看待他人)来调整影响的。故选C。第二节(共5小题:每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Some individ

49、uals are born with a gift for public speaking._16_Do you want to be a good public speaker? Here are some principles you must master.People want to listen to someone who is interesting, relaxed and comfortable. Too often when you stand up to give a speech, you focus on the “public”at the expense of the “speaking. ” _17_ Focus on t

展开阅读全文
相关资源
相关搜索

当前位置:首页 > 教育专区 > 高考资料

本站为文档C TO C交易模式,本站只提供存储空间、用户上传的文档直接被用户下载,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有。本站仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。若文档所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知得利文库网,我们立即给予删除!客服QQ:136780468 微信:18945177775 电话:18904686070

工信部备案号:黑ICP备15003705号-8 |  经营许可证:黑B2-20190332号 |   黑公网安备:91230400333293403D

© 2020-2023 www.deliwenku.com 得利文库. All Rights Reserved 黑龙江转换宝科技有限公司 

黑龙江省互联网违法和不良信息举报
举报电话:0468-3380021 邮箱:hgswwxb@163.com